Terapie odontală
Odontologia este o ramură a stomatologiei care se ocupă de studiul și tratarea leziunilor dentare carioase (carii dentare) și necarioase (fracturi, distrofii, leziuni de uzură dentară) și a durerilor dentare
Obturația coronară
Obturația coronară (“plomba”) este o manoperă realizată pentru a reface lipsa de substanță dură dentară care poate să apară în urmatoarele situații:
- Carii dentare
- Traumă
- Anomalii genetice
- Obiceiuri vicioase (bruxism, interpunerea unor obiecte dure între dinți, periaj dentar incorect, spartul de semințe, rosul unghiilor ș. a.)
- Defecte congenitale
Obturațiile din rășini compozite
- Se folosesc în stomatologie încă din anii ‘60.
- Rășinile compozite sunt materiale plastice rezultate din combinația a două sau mai multe substanțe.
- Sunt cele mai utilizate materiale pentru restaurările directe din cabinetul de medicină dentară.
- Au culoare asemănătoare cu a dinților.
- Nu au riscuri.
- Oferă rezistență, durabilitate.
- Oferă estetică crescută și naturalețe – se găsesc într-o varietate de nuanțe, luminozități și consistențe.
- Nu necesită colaborare cu laborator de tehnică dentară.
- Au priză rapidă – polimerizarea lor se realizează cu ajutorul unei lămpi UV.
- Datorită adeziunii chimice, materialele compozite necesită un sacrificiu minim de substanță dură dentară.
De reținut:
- Rășinile compozite nu au o stabilitate cromatică foarte bună, în timp își modifică culoarea.
- De obicei obturațiile coronare se realizează cu anestezie locală, așteptați să treacă efectul anesteziei și apoi mâncați, pentru a evita riscul de lezare/mușcare.
- Este important să veniți la controale regulate pentru a descoperi cariile noi apărute, în stadii incipiente.
- Este posibil ca după realizarea obturației coronare să aveți o ușoară sensibilitate postoperatorie, dacă nu se remite în câteva zile, vă rugăm să ne contactați.
- Vă recomandăm să folosiți paste de dinți cu fluor pentru a spori protecția împotriva cariilor.
- Pentru a evita colorarea și deteriorarea plombelor vă recomandăm să evitați: consumul de alimente și lichide colorante (cola, ceai verde, ceai negru, suc de roșii, rodii, sfeclă roșie, vin roșu, vin negru ș. a.), fumatul și să aveți grijă de igiena dumneavoastră orală.
Înlocuirea obturațiilor coronare
Rezistența în timp a obturațiilor depinde de mai mulți factori, printre care:
- Gradul de afectare a dintelui
- Intensitatea forțelor masticatorii
- Tipul de alimentație
- Tehnica de obturare utilizată
- Respectarea timpilor operatori
- Calitatea țesuturilor din jur
- Menținerea unei igiene orale bune
Înlocuirea obturației se recomandă în următoarele situații:
- Obturațiile vechi au pierdut din materialul de restaurare.
- Apariția colorațiilor marginale – care de obicei indică prezența unei carii secundare.
- Apariția sensibilității dentare: fie când dintele se află în contact cu lichide la temperaturi extreme; fie când sub obturația veche s-a dezvoltat un nou proces carios (recidivă de carie).
În anumite condiții, o obturație coronară veche nu v-a putea fi înlocuită cu una nouă, ci va necesita acoperirea dintelui cu o restaurare protetică fixă (coroană).
În cadrul clinicii noastre toate obturațiile coronare (plombele) se realizează sub izolare cu digă.
Ce este diga dentară?
- Ce este diga dentară?
Diga dentară a fost utilizată pentru prima dată în stomatologie de către un dentist din New York în anul 1864.
Diga este o folie dreptunghiulară din latex sau din silicon utilizată pentru delimitarea câmpului operator prin izolarea unuia sau a mai multor dinți în raport cu mediul oral. Pentru pacienții alergici la latex, există și versiuni ale acesteia care nu conțin latex.
Diga dentară este utilizată în special pentru tratamentele endodontice (scoaterea nervului), acolo unde este necesară o izolare perfectă a dinților aflați în tratament, dar la fel de bine se folosește și în odontoterapie (la realizarea plombelor) sau estetică (fațete dentare).
Dacă este corect aplicată, utilizarea digăi crește considerabil șansele de succes, obținându-se rezultate excelente ale tratamentelor cu garanție pe termen lung.
- Care este rolul digăi?
. obținerea unui câmp operator perfect izolat de sânge și salivă – condiție esențială pentru efectuarea tratamentelor stomatologice de calitate.
- Care sunt avantajele utilizării digăi?
Oferă protecție atât pacientului, cât și medicului.
Pacientul este protejat prin:
- Înlăturarea posibilității aspirării sau înghițirii instrumentarului mic și resturilor rezultate în urma tratamentelor stomatologice.
- Evitarea intrării în contact a substanțelor medicamentoase, iritante, caustice sau cu gust neplăcut cu părțile moi ale pacientului.
- Scăderea riscului de apariție a leziunilor părților moi ce pot surveni prin deraparea instrumentarului rotativ, limba, obrajii și buzele sunt în siguranță.
- Prevenirea accidentelor precum secționarea cu freza sau arsurile chimice ale mucoasei date de utilizarea diferitelor substanțe medicamentoase.
- Împiedicarea declanșării reflexului de vomă, prin menținerea la distanță a tuturor instrumentelor ce ar putea intra în contact cu ea.
Medicul este protejat de eventuala contaminare din cavitatea bucală a pacientului.
- Oferă confort atât medicului, cât și pacientului prin toate avantajele pe care le are.
- Permite păstrarea unui câmp operator perfect izolat, curat și uscat.
- Oferă acces și vizibilitatea optimă, prin aplicarea digăi fiind îndepărtate și menținute în această poziție buzele, obrajii și limba.
- Vizibilitatea este sporită și prin nuanța închisă a foliei de digă care nu reflectă lumina.
- Diga nu necesită reintervenție după aplicare – accesul și vizibilitatea rămân continue.
- Permite obținerea proprietăților optime ale materialelor dentare utilizate (spre exemplu: când se efectuează manopere de profilaxie locală, compușii fluorurați utilizați nu trebuie să interfere cu saliva sau cu umiditatea din mediul bucal, diga fiind obligatorie; când se efectuează manopere de odontoterapie și endodonție – în timpul inserării și modelării materialelor – trebuie evitată contaminarea cu saliva sau umiditatea din mediul bucal, la fel, diga fiind obligatorie).
- Se pot rezolva manopere multiple la mai mulți dinți scurtând durata ședinței de tratament – odată aplicat, sistemul de digă – permite menținerea unei deschideri constante ca amplitudine a cavității bucale, oferind confort pacientului
- Oferă posibilitatea efectuării manoperelor stomatologice în deplină siguranță atât pentru medic, cât și pentru pacient
- Se elimină timpul oferit pacientului pentru clătit și scuipat = se scurtează timpul necesar efectuării manoperelor
- Asigură retracția părtilor moi
- Păstrează calitatea optimă a materialelor stomatologice și concentrația acestora
- Din ce este format sistemul de digă?
- Folia de digă – folie dreptunghiulară obținută dintr-un cauciuc special, cu grosime variabilă (subțire, medie, groasă, extragroasă, special groasă).
- Ramele de întindere – utilizate pentru a poziționa și a menține marginile foliei – au diferite forme, dar cea mai utilizată fiind cea de U.
- Clemele de digă – sunt utilizate pentru a ancora folia de digă și pentru a o menține fixată în jurul dintelui, și în același timp pentru a realiza retracția gingivală. Există o multitudine de forme și dimensiuni de cleme, se aleg în funcție de tipul dintelui și de manopera ce urmează a fi efectuată. Aceste cleme pot prezenta sau nu aripioare, cele fără aripioare sunt utilizate în tehnicile restaurărilor coronare (plombe), iar cele cu aripioare în endodonție (tratamentele de canal).
- Perforatorul – se utilizează pentru a perfora folia – rezultă un orificiu circular prin care dintele va fi vizibil deasupra foliei de digă. Orificiile vor avea dimensiuni diferite, corespunzătoare dintelui pe care dorim să-l izolăm.
- Pensa (forceps) de aplicare a clemelor.
- Diga lichidă este reprezentată de un gel ce se întăreste cu ajutorul lămpii de UV, ea este folosită pentru a astupa eventualele microspații din folia de digă.
- Cum se aplică diga?
- medicul dentist va face un orificiu în folia de digă cu ajutorul perforatorului
- folia de digă se aplică pe rama de întindere pentru a fi mai ușor de amplasat
- există mai multe metode de aplicare a sistemului de izolare cu diga pe suprafața dintelui (se aplică simultan folia și clema/se aplică clema în jurul dintelui, urmată de aplicarea foliei de cauciuc/aplicarea foliei, în tensiune, peste dinte, urmată de aplicarea clemei)
Această manoperă se realizează fără durere!!!