Erupția dinților de lapte poate începe chiar mai devreme de 6 luni și durează în medie până la vârsta de 2 ani și jumătate. Această perioadă poate reprezenta o piatră de hotar pentru proaspeții părinți, ea venind la pachet cu țipete, plânsete, iritabilitatea copilului, multe nopți nedormite și multe necunoscute.
Primii dinți de lapte ar trebui să erupă în intervalul 6-12 luni (cu mici variații), fiind reprezentați de cei 2 incisivi inferiori, urmați de cei 2 incisivi superiori.
În perioada erupției dentare sunt frecvent întâlnite următoarele manifestări:
- Gingii inflamate
- Flux salivar crescut
- Obraji roșii
- Lipsa poftei de mâncare
- Tendința de a mesteca degetele, masarea gingiilor îl va liniști
- Dorința de a băga în guriță tot ce va întalni în cale
- Datorită frecării în zona guriței bebelușului și a salivației excesive este posibil să apară erupții cutanate
- Inflamația gingiilor, îi poate produce o iritabilitate crescută copilului
- Somn redus
- Stări de agitație
Toate aceste simptome ale erupției dentare ar trebui să dureze doar câteva zile, dacă persistă o perioadă mai lungă de timp, se recomandă o vizită la medic.
Printre părinți este bine cunoscută asocierea dintre erupția dentară, febră și diaree, dar specialiștii nu au stabilit cu exactitate dacă aceste manifestări sunt secundare erupției dentare sau dacă apar independent în această perioadă. Poate să fie prezentă o stare subfebrila (37 – 38 de grade), dacă se întalnesc valori mai mari este posibil ca aceasta să aibă alte cauze.
Sfaturi pentru a ușura disconfortul bebelușului
- Dați-le jucării și inele speciale pentru dentiție (le vor distrage atenția de la durere și în plus veți sta liniștiți, se vor folosi de acestea pentru a le mesteca și nu de alte obiecte periculoase și mai puțin igienice).
- La fel de bine pot fi folosite și suzetele din cauciuc, cu riscul de a deveni dependenți de acestea și a putea favoriza apariția anomaliilor dentare. Pe piață se găsesc și suzete ortodontice (forma lor specială favorizează o dezvoltare optimă a gurii, distribuind în mod corect presiunea limbii la nivelul întregii bolți palatine, evitând astfel problemele amintite).
- Se găsesc și coliere pentru dentiție – sunt de obicei fabricate din materiale din silicon și sunt ușor de curățat, reprezentând soluția ideală pentru masarea gingiilor inflamate.
- Masați-le blând zona inflamată de gingie, cu ajutorul degetelor dumneavoastră, bineînteles doar după ce v-ați spălat bine mâinile.
- Puteți utiliza
- geluri pentru erupția dentară, găsindu-se o multitudine de astfel de geluri (cu diferite arome, obținute din plante, cu anestezic în compoziție).
- uleiuri pentru calmarea erupțiilor dentare.
- „bobițe” homeopate, care se vor dizolva în guriță, pentru copii mai măricei.
- Pentru reducerea inflamației se pot folosi obiecte reci (lingurițe ținute în frigider, inele speciale pentru dentiție care se folosesc tot după ce au fost ținute la rece).
- Există și varianta medicamentelor administrate pentru reducerea sau calmarea durerilor dentare, dar administrarea lor este destul de controversată (ibuprofen și acetoinofen).
După ce primul dinte a erupt, începeți periajul dentar cu periuțe cu peri moi, adecvate vârstei și programați copilul la prima vizită în cabinetul de medicină dentară.