Pedondonție – stomatologie copii
Punem accentul pe prevenție și dorim să oferim copiilor o experiență inedită în cabinetul nostru
ATELIERUL ZÂNEI MĂSELUȚĂ
Sănătatea orală este prioritară, de aceea am dezvoltat ateliere de educație orală pentru copii.
În cadrul clinicii noastre desfășurăm “Atelierul Zanei Maseluta” în care copii învață despre dintișorii lor, rolul acestora, importanța unei alimentații sănătoase, tehnici de periaj corecte, metode de prevenție a cariei și nu în ultimul rând despre importanța vizitelor regulate la stomatolog.
Când este recomandată prima vizită la medicul stomatolog pentru copii (pedodont)?
- Asociația Americană Dentară și Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă ca prima vizită a copilului să fie atunci când primul dinte erupe în gură, nu mai târziu de vârsta de unu pană la doi ani, pentru a putea preveni apariția problemelor dentare.
- În mod normal erupția dinților de lapte începe în jurul vârstei de 6-12 luni, și se încheie în jurul vârstei de 2 ani și jumătate (30 de luni).
- Din momentul erupției primului dinte, părintele e bine să înceapă să-l perieze și să-i facă deja programare la medicul dentist pentru prima vizită.
- Pentru a-i putea asigura un zâmbet frumos și sănătos copilului tău este important ca el să vină fără teama la medicul dentist.
- De aceea, în cadrul clinicii noastre prima vizită este de acomodare, copilul se va împrieteni cu personalul medical, i se vor prezenta cabinetele și tehnicile corecte de periaj.
- În clinica noastră copii cooperanți primesc diplomă pentru cel mai curajos copil și recompense.
Ce presupune prima vizită a copilului în clinica noastră?
- Prima vizită se referă în principal la familiarizarea copilului cu scaunul stomatologic și la educarea părinților cu privire la modul de îngrijire a dinților copilului.
- Pe parcursul acestei vizite, practic, nu i se va efectua nicio manoperă stomatologică.
- Copilul va fi lăsat să exploreze cabinetul, i se vor prezenta într-un mod plăcut și inventiv instrumentele și aparatura, fiecare medic încercând pe cât se poate să-l atragă pe copil. Astfel, turbina, fiind mai gălăgioasă va fi o „albinuță”, contraunghiul un „bondărel”, rulourile utilizate pentru izolare, vor fi asemuite cu o păturică pentru dinți, sprayul apă/aer va fi folosit pentru a face duș dințișorilor și pentru a-i usca, ș .a.
- În acest mod, copilul va renunța la teamă și va lega o relație bazată pe încredere cu medicul său.
- După ce copilul s-a familiarizat și s-a impreitenit cu medicul, fie în cursul acestei prime vizite, fie într-o vizită secundară, acesta va putea chiar să facă și o examinare rapidă a dințișorilor, să-i numere și să-i noteze. Dacă erupția dentară a început de ceva timp sau copilul are deja toți dinții în gură, medicul îi va examina în vederea depistării cariilor, va examina mușcătura și gingiile.
În cadrul primei vizite, părintele va fi informat despre:
- Modalitatea de realizare a igienei copilului
- Periuțe și paste dentare
- Tehnici de periaj
- Importanța vizitelor regulate la stomatolog
- Importanța sigilării dinților de lapte
- Importanța fluorizării
- Importanța menținerii dinților de lapte cât mai mult pe arcadă
- Importanța alimentației în menținerea sănătății orale a copilului dumneavoastră
În plus dacă aveți deja o listă de întrebări, nu ezitați să-l întrebați, medicul dentist va răspunde tuturor întrebărilor dumneavoastră.
Cum să-ți pregătești copilul pentru prima vizită?
În vizită la Zâna Măseluță poate fi o experiență plăcută dacă-ți pregătești copilul din timp.
Vorbește-i despre “Tărâmul magic” în care Zâna își desfășoară activitatea pentru a îndepărta durerea, despre importanța dințișorilor și despre cât de plăcut va fi.
Îți sugerăm câteva cărti care-ți pot fi de folos:
- Peppa și Zâna Măseluță – Editura Vlad și Cartea cu Genius
- Connie merge la dentist – Editura Casa
- Max merge la dentist – Editura DPH
- Lupul căruia îi plăceau prea mult bomboanele – Editura Univers
- Crocodilul și dentistul – Editura Cartea copiilor
Importanța dinților de lapte
Dinții temporari (de lapte) ai copilului dumneavoastră au o importanță deosebită:
- Ajută la vorbire.
- Mențin o înfățișare atractivă a feței copilului.
- Pregătesc spațiile pentru dinții permanenți și poziționarea lor corectă pe maxilar.
- Asigură estetica zâmbetului copilului dumneavoastră.
- Asigură o digestie corectă prin favorizarea unei masticații corespunzătoare.
- Contribuie la dezvoltarea corectă a oaselor maxilarului și musculaturii faciale.
Neglijarea igienei dinților de lapte are consecințe grave asupra sănătății acestora:
- Apariția cariilor.
- Netratarea acestor carii va duce la apariția infecțiilor dentare, ce se pot complica fiind necesară tratarea canalelor dentare sau în cazurile mai grave chiar extracția dintelui/dinților în cauză.
- Infecțiile lăsate netratate se pot extinde și în restul organismului.
- Prezența infecției și pierderea de substanță dură dentară va provoca disconfort, durere, va avea efecte negative asupra masticației – copilul nu se va putea alimenta corect – tulburări digestive, plus efecte asupra vieții lui sociale.
- De cele mai multe ori copiii ajung la medicul stomatolog în momentul în care apare durere și dinții sunt foarte afectați.
- Pentru a evita această situatie se recomandă să faceti controale stomatologice de 2 ori pe an!
- Ai grijă de dinții copilului tău!
Caria de biberon
- Este o formă severă de carie care apare la copii, în dentiția de lapte, afectând mai mult dinții frontali superiori și mai puțin frontalii inferiori.
- Acest tip de carie are o evoluție galopantă, evoluând rapid în suprafață și în profunzime, cu consecințe importante locale și uneori chiar generale.
Manifestări:
- Afectează în special suprafețele netede ale dinților, în apropierea coletului – zona dintelui mai apropiată de gingie.
- La început apare doar o modificare de culoare – inițial alb opac, apoi devenind maro închis.
- Dacă nu se corectează obiceiul incorect de hrănire și nu se instituie măsuri de igienă orală – cariile vor continua să evolueze și vor afecta și ceilalți dinți.
- Evoluția este galopantă – dinții ajung rapid în stadiul de rest radicular, de aceea este important ca în momentul în care observați orice modificare minoră la dinții copilului dumneavoastră să îl duceți la doctor.
Cauzele apariției cariei de biberon:
- Modalitatea incorectă de hrănire a copilului mic – administrarea de lichide prin intermediul biberonului, cu concentrație crescută de glucide fermentabile, fie în mod natural, fie prin adaos (lapte, ceai, diferite sucuri).
- Aplicarea de substanțe dulci pe suzetă – gem, miere.
- Situația în care bebelușul adoarme cu biberonul în gură – ducând la un contact prelungit al dinților cu lichidul din biberon.
Consecințe locale:
• tulburări funcționale de: masticație, fonație
• tulburări fizionomice
• antrenarea unor obiceiuri vicioase de interpoziție (a limbii, a buzei superioare)Consecințe generale:
• copiii cu acest tip de carie au un ritm mai lent de creștere decât copiii fără carii
• unii dintre copiii afectați de caria de biberon sunt subponderali din cauza dificultăților pe care le întâmpină la alimentare, survenite în urma distrucțiilor severe ale acestor dinți
• afectează negativ calitatea vieții copiluluiCum prevenim apariția cariilor la copii?
1. Prin informarea părinților cu privire la:
- regulile de igienă dentară și alimentație potrivite vârstei copilului
- obiceiurile vicioase ale copilului și modalitățile de combatere
- importanța vizitelor regulate ale copilului la medicul dentist încă de la erupția primilor dinți de lapte
2. Evitând situațiile în care copilul adoarme cu biberonul în gură sau, dacă acest lucru este singurul care îl liniștește pe copil, lichidul conținut în biberon să nu fie îndulcit
3. Prevenirea transmiterii bacteriilor de la părinți/frați/surori/aparținători la copil prin intermediul salivei.
Pentru a preveni această metodă de transmitere sunt interzise:
- testarea alimentelor înainte de administrare
- curățarea suzetei copilului în gura părintelui
- împărțirea aceleiași lingurițe
4. Prin învățarea copilului de la o vârstă cât mai mică (12-15 luni) să bea lichidele din cană obișnuită.
Băutul din cană este mai puțin probabil să determine colectarea lichidului în jurul coletului dinților
5. Prin limitarea cantității de dulciuri și alimente lipicioase pe care copilul le consumă (bomboane, prăjituri, caramele ș.a.).
6. Prin încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase.
Tratamentul cariei de biberon?
Tratamentul pentru acest tip de carie variază în funcție de stadiul de afectare în care se găsește dintele în momentul în care copilul ajunge la medicul dentist.
- Dacă procesul carios se află în stadiu incipient – sunt suficiente fluorizările locale și respectarea regulilor de prevenție
Dacă procesul carios este mai dezvoltat – se vor face fie obturații coronare (plombe), fie obturații endodontice (ale canalelor), fie coroane de acoperire, sau, în cel mai rău caz, se va recurge la extracția dinților respectivi.
Este important de reținut că orice tip de carie poate fi prevenit, păstrând zâmbetul copilului dumneavoastră fumos și sănătos.
Molarii de 6 ani
- Sunt primele măsele definitive care apar fără să cadă niciun dinte temporar, de multe ori erupția lor trece neobservată, fără simptome specifice (inflamație gingivală, durere, febră ș.a.).
- Foarte mulți părinti nu știu că în spatele dinților de lapte a erupt un dinte permanent, de aceea copiii ajung la medicul stomatolog în momentul în care apare durere și dinții sunt foarte afectați.
Molarii de 6 ani sunt dinții cei mai predispuși la apariția cariilor și a complicațiilor.
- Cariile la nivelul dinților permanenți proaspăt erupți evoluează foarte rapid, durează doar câteva luni de la apariția cariei până la apariția durerii, afectarea nervului.
- Uneori copiii ajung la stomatolog când este prea târziu și nu se mai poate realiza un tratament conservator, fiind necesară extracția dintelui în cauză!!!
Vârsta de 6 – 8 ani este foarte importantă pentru sănătatea orală a copilului dumneavoastră, este vârsta la care încep să erupă dinții permanenți.
Vă recomandăm să acordați o atenție sporită prevenției dentare în această etapă și să efectuați un control ortodontic.
Începand de la 7 ani copilul dumneavoastră poate purta aparat ortodontic mobil.
Sunt situații în care este utilă purtarea unui aparat ortodontic de la vârste mai mici .