Oricât de talentat și de bun cunoscător al meseriei sale un medic dentist ar fi, fără o vizualizare excelentă, nu va putea realiza tratamente de calitate. Microscopul dentar permite tratamente exacte datorită magnificatorului de mare putere, utilizarea oricărui alt dispozitiv sau simplul tratament fără magnificare reprezintă un compromis.
Introducerea utilzării microscopului dentar în practica stomatologică a revoluționat tratamentele dentare, mai ales pe cel endodontic. Prima utilizare a microscopului în intervenții chirurgicale stomatologice a fost efectuată în anii ‘60, în Europa, pentru intervenții endodontice.
În momentul de față, microscopul dentar joacă un rol important în rutina medicilor dentiști.
Care sunt motivele pentru care acesta a ajuns să fie atât de dorit în clinicile stomatologice?
- Magnificarea:
- oferă o mărire de la 3x până la 40x
- ne ajută să observăm din timp primele semne atât ale unei afecțiuni simple (ex: caria dentară), cât și ale unei boli cu efecte mult mai grave (ex: boala parodontală)
- îmbunătățește acuratețea preparațiilor
- permite un tratament mai conservator
- permite un tratament mai blând cu țesuturile moi
- asigură o vizibilitate sporită în toate aspectele stomatologiei
- Sporește precizia și acuratețea tratamentelor – medicul putând minimiza sau chiar elimina orice deteriorare inutilă a țesuturilor din zonele vizate. În endodonție permite accesarea canalelor înguste, fără a elimina din structura dintelui, în stomatologia restaurativă – putând evidenția și micro-fisurile, invizibile ochiului liber sau unei surse mai mici de magnificare.
- Sporește confortul – atât pentru pacient, cât și pentru medic. Utilizarea microscopului permite realizarea unor tratamente precise într-un timp mult mai scurt și într-o poziție mult mai ergonomică pentru medic, un motiv în plus pentru creșterea productivității.
- Sporește iluminarea –
- Ultima generație utilizează leduri, fără radiații UV și radiații ionizante
- Poate fi și cu xenon
- Cu filtru orange extern pentru sporirea iluminării și observării
- Reduce timpul alocat tratării afecțiunilor, spre exemplu: o obturație de canal poate fi realizată într-o singură ședință, comparativ cu un tratament endodontic tradițional care presupune mai multe vizite până la finalizare.
- Scade rata retratamentelor prin efectuarea unui tratament de calitate.
- Permite tratarea dinților care în alte condiții ar trebui extrași.
- Permite stocarea informațiilor în imagini de înaltă definiție:
- Prin existența unei camere HD integrate și a unui sistem de înregistrare
- Toate datele se salvează pe un card de memorie SD intern
- Stocarea aceasta de informații poate fi utilizată în scop:
- educativ pentru pacient
- sau în consultații viitoare
- îmbunătățește comunicarea între medicii dentiști de diferite specializări
- pentru a păstra documentația cazurilor
- pentru a păstra înregistrările
- pentru a crea prezentări pentru congrese
Chiar și cu atât de multe avantaje pentru practica stomatologică, microscopul dentar nu este folosit pe scară largă deoarece există multe provocări pentru punerea în aplicare a acestuia în practica clinică. Provocările acestea sunt reprezentate de: cost ridicat, acceptarea personalului medical, inițierea mai îndelungată a procedurilor inițiale, o curbă abruptă de învățare.
Tratamentele dentare asistate sub microscop pot fi considerate costisitoare, dar luând în considerare toate beneficiile pe care le aduce, costul nu ar trebui sa reprezinte un criteriu de alegere a modalității de tratare.
Lasa un comentariu