Cafeaua, dinții și sănătatea generală

În general, medicul dentist recomandă un consum moderat de cafea pentru a vă păstra zâmbetul cât mai alb. O ceașcă de cafea pe zi, consumată regulat, este suficientă pentru a duce la apariția petelor negre de pe dinți, de aceea dentiștii recomandă periajul dentar după fiecare ceașcă de cafea.

Acțiunea negativă a cafelei asupra danturii nu se rezumă doar la apariția acestor pete, cafeaua având și alte efecte neplăcute:

  • Cauzează halitoza – miros neplăcut al aerului expirat din cavitatea orală;
  • Crește șansele de apariție a cariilor;
  • Determină erodarea smalțului datorită conținutului acid;
  • În cazul în care este consumată îndulcită – efectele negative sunt și mai mari, zahărul constituind hrană pentru bacteriile orale – favorizează apariția cariilor.

Efectele consumului de cafea asupra sănătății au fost studiate intens de a lungul timpului, dorindu-se a se determina modul în care această licoare afectează sănătatea oamenilor.

În afara efectelor mai puțin plăcute asupra danturii dumneavoastră, s-a demonstrat că există și efecte benefice pentru sănătatea generală. Studiile au fost realizate pe consumatori moderați de cafea, și au concluzionat că printre beneficiile cafelei se regăsesc:

  • Scade riscul de apariție a bolii Parkinson;
  • Scade riscul de apariție a Alzheimerului și a demenței;
  • Scade riscul de a dezvolta calculi biliari și boli ale vezicii biliare;
  • Scade riscul de a dezvolta sindrom metabolic;
  • Scade riscul de apariție a depresiei;
  • Are efect antidiabetic: consumul de cafea poate reduce riscul de diabet zaharat tip 2 cu până la jumătate;
  • Scade riscul de apariție a gutei – riscul de a dezvolta gută la pacienții bărbați cu vârste peste 40 de ani a fost invers proporțional cu cantitatea de cafea consumată;
  • Îmbunătățește performanțele cognitive;
  • Protejează ficatul – femeile consumatoare de cafea sunt cu 72% mai puțin predispuse să dezvolte carcinom hepatocelular decât cele care nu consumă cafea; scade incidența de ciroză hepatică;
  • Cafeina conținută în cafea poate spori eficiența de absorbție gastrointestinală a unor calmante, mai ales la pacienții cu migrene, de aceea multe dintre medicamentele pentru dureri de cap;
  • Conțin cafeină;
  • Unele studii au concluzionat că în urma unui consum regulat de cafea s-a redus riscul de cancer oral, de esofag și de faringe;
  • Are efect antioxidant;
  • Are efect laxativ/diuretic, poate fi utilizată pentru a preveni constipația;
  • Reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii sunt de părere că puteți consuma până la maximum 2 cești de cafea pe zi (1 în cazul gravidelor) pentru a vă putea bucura atât de efectele benefice asupra organismului, cât și de efectul social pe care aceasta îl are.

Punând în balanță efectele pozitive cu cele negative, nu vă rămâne decât să decideți singuri dacă veți continua să utilizați sau nu cafea. În ceea ce privește efectele negative asupra danturii dumneavoastră, menținerea unei relații bune cu medicul dumneavoastră stomatolog (vizite regulate la 6 luni) vă va asigura un zâmbet alb și sănătos în continuare, indiferent de cantitatea de cafea consumată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
×